Ponedeljek, 9. maj

Okrog enajste ure smo varno prispeli v CŠOD Rak. Že ob samem prihodu smo ugotovili, da je pred nami pet dni uživanja v neokrnjeni naravi. Sprejeli so nas prijazni učitelji. Uredili smo naše sobe, po kosilu pa smo se odpravili na kar dolg pohod do Cerkniškega jezera. Tam smo prisluhnili legendi o njegovem nastanku. Prosti čas smo si krajšali z igranjem nogometa in družabnih iger. Po večerji smo se odpravili še na krajši pohod ob vodi, prisluhnili še eni legendi ter v vodo vrgli kamen za srečo. Utrujeni smo se odpravili k počitku.

Torek, 10. maj

Po jutranjem nogometu, telovadbi in zajtrku smo veslali po reki Rak, kjer smo neizmerno uživali. Pred kosilom smo spoznavali še sledi živali. Popoldan smo v reki iskali živali, jih poimenovali in opazovali, potem pa vrnili v naravno oklje. Odpravili smo se do Velikega naravnega mostu, se čudili mrestu krastače, se fotografirali na starem hrastu, na koncu pa se spustili v Tkalca jamo in prisluhnili šumenju ponora reke Rak. Seveda tudi brez zanimivih legend in nogometa ni šlo. Večer smo zaključili z veselimi predstavitvami sob, animacijami in pesmijo.

Sreda, 11. maj

Dopoldne smo preživeli športno. Po dooolgem pohodu smo se spustili v sto let stare rove, ki so jih izkopali Italijani ob t.i. rapalski meji. Bili smo navdušeni in domišljija o skrivnostnih rovih in labirintih je kar vrela v nas. Zdrznili pa smo se nad Unško koliševko, eno največjih koliševk v Evropi. Njena globina in obseg sta res veličastna. Popoldan smo preživeli v ustvarjalnem duhu. Iz kvašenega testa smo oblikovali in pekli različne sladke in slane dobrote z raznimi nadevi. Druga delavnica pa je bila naravnost za naše mlade gasilce, gasilko in planinca, izkazali so se namreč v poznavanju vezanja vozlov. Ob koncu je šlo vezanje že vsem gladko od rok. Medtem pa se je speklo naše pecivo, učenci prijateljske šole pa so pripravili še različne namaze in nadeve. Po večerji smo z veseljem skupaj pospravili vse dobrote. Mmmm, bilo je izvrstno! Še zanimiva večerna animacija in počitek.

Četrtek, 12. maj

Prebudili smo se v deževno jutro. Dežnike, pelerine, vetrovke … – in pot pod noge. Čakale so nas zanimive Zelške jame. Veličasten je bil pogled tudi na Mali naravni most. Z reko Rak, ki nas je spremljala skoraj vsak dan, pa smo se srečali še ne njenem izviru. Po kosilu smo daleč v gozdu nastavili medvedom in ostalim živalim hrano, sneli pa kamero, ki je dva dni pridno beležila nočne in dnevne obiskovalce, ki so se mastili s priboljški. Sledila je najbolj adrenalinska dejavnost – spust po vrvi – zipline. Bilo je fantastično. Po večerji smo pogledali posnetke na kameri, najbolj nas je seveda navdušil medved, ki je obračal kamenje in se veselil naših dobrot. Pred spanjem smo igrali igro slepa pot in tako se je aktivno zaključil še en dan našega druženja z naravo.

Če želite spoznati dinarsko-kraški svet v vsej svoji naravni lepoti, se odpravite v ta del naše dežele!

Petek, 13. maj

V petek smo se po dopoldanskih aktivnostih (lokostrelstvo, orientacija, kosilo) polni lepih vtisov odpravili proti domu.

Učiteljici Marija Gerlič in Darinka Budja

Dogajanje v šoli v naravi

Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost